IndenforStuen

Bejdse dit sofabord – Sådan gør du!

Vi havde et sofabord med opbevaring derhjemme. Og vi havde egentligt allermest lyst til, at købe et nyt bord. Men da pengene ikke var til det, så måtte vi finde på noget andet. Og i disse genbrugs tider så faldt tankerne på, at give bordet en behandling med en flot bejds. Og på den måde, ville det måske føles som om, man havde fået sig et nyt bord.

Så herunder kan du læse om nogle af de tanker vi gjorde os, inden vi kastede os ud i at få bejdses vores sofabord.

Hvilken bejdse

Først gik tanker på, hvilken bejds skulle man vælge til bordet. For må ærligt indrømme, jeg havde aldrig prøvet at bejdse noget før. Så havde slet ikke noget kendskab til dette område.

Vi fandt ud af, at der findes Rigtig mange forskellige slags. I alle mulige farver og forskellige typer. Men vi fandt også ud af, at de mest almindelige var vandbejdse, spritbejdse og bejdselak.

Vi fandt så videre ud af, at forskellen på vandbejdsen og den på sprit, var det tempo man skulle arbejde i. For valgte man den med sprit, så skulle man arbejde meget hurtigt. Og så var chancerne større for, at man ville begå fejl.

Selve bejdselakken var smart på den måde. At der slår du 2 fluer med et smæk. Da det både er med bejdse og lak. Og du er derfor fri for at give bordet lak bagefter, som nogen måske ønsker. Men ulempen ved denne løsning er så, at man ikke har de samme muligheder for, at ændre på farven og udtrykket for bejdsen, som man har med en bejds uden lak.

For når du arbejder med bejdser. Så kan du blande flere forskellige bejdser. Og på den måde kan du skabe dit eget udtryk, som du synes dit sofabord skal have. Og det er jo rigtig smart.

Så med den nye viden var der pludselig ingen tvivl om, at vi ville vælge at bruge en vandbejds. Og så ville vi blande nogle forskellige bejdser, for at finde vores egen farve, der passede ind med vores andre møbler.

Skal jeg lakere mit sofabord?

Den snak var vi ikke helt enige om jeg og konen. Men så fandt vi ud af, at hvis man ikke lakere sit sofabord, efter man har behandlet det med en bejds. Så smitter det af, og det var jo en grund nok til, at det selvfølgelig skulle lakeres efter vi var færdige med at bejdse.

Det næste i den forbindelse, vi så skulle blive enige om var. Om det skulle være en mat lak eller en med glans. Og vi fandt sammen den gylden mellemvej. Og tog en sådan midt imellem lak.

Når du lakere dit sofabord, så skal du huske at lakere langs fibrene på bordet. Og et sofabord har godt af, at få 3 gange lak. Og hvor du skal huske at slibe mellem lagene.

Altså når det første lag lak er tør. Så tager du noget meget fint sandpapir, og sliber stille og roligt. Og derefter giver du bordet endnu en gang lak. Og det gentager du, så bordet får 3 gange lak.

Når du er færdig med sådan en behandling med bejdse og lak. Så tro mig, så har du fået et helt nyt sofabord med opbevaring!