IndenforStuen

Guide: Sådan mindsker du træk i hjemmet

Vi befinder os midt i den danske sommervarme, alligevel er det nærliggende at tænke frem mod den næste årstid, som ligger lige for døren.
Når efteråret kommer, vil det automatisk også blive koldere udenfor, og her kan træk fra døre og vinduer blive et problem.


Læs videre her og lær, hvordan du let kan undgå træk i hjemmet og samtidig spare lidt på varmeregningen.

Hos bedst-billigst.dk står der altid eksperter klar til at vejlede dig, så du får det helt rigtige til lige præcis dit hjem.

Tætningslister

Oplever du problemer med træk fra vinduerne i dit hjem, kan det først og fremmest være en god idé at tjekke vinduernes tætningslister. Du ved, at tætningslisterne sidder rigtigt, hvis de sidder moderat i spænd i trærammen omkring døren eller vinduerne.

Sådan monterer du nye tætningslister

Læs med herunder og få en trin for trin guide i at skifte tætningslister:

1. Det skal du bruge

Du skal have fat i tætningslister, en hammer, små søn, en gæringssaks, stanleykniv, modellervoks, limskraber og et målebånd eller tommestok.

2. Forskellige slags tætningslister 

Der findes forskellige slags tætningsliste; skum, gummi eller silikone. Skum er klart det billigste materiale, dog har det en kort levetid på omkring 1-2 år. Modsat er silikone det dyreste materiale, men det holder til gengæld i op til 10 år. På den måde kan det dyreste valg i sidste ende muligvis betale sig.

3. Udskift den gamle tætningsliste

En utæt og gammel tætningsliste sidder som regel løst og er dermed forholdsvis nem at fjerne. Efterfølgende er det vigtigt at skrabe resterende rester af med en limskraber.

4. Lav et aftryk af tætningslisten 

Her skal du bruge modellervoks til at måle, hvor bred sprækken er i døren eller vinduet. Sæt modellervoksen i falsen på døren eller vinduet og luk derefter til. På den måde får du et aftryk af sprækken mellem døren/vinduet og trærammen. Mål derefter voksen, så du kender bredden på sprækken.

5. Udvælg tætningsliste

Det er vigtigt at vælge en tætningslisten, der passer til sprækkens bredde. Her skal man regne med, at tætningslisten bliver trykket en smule fladere med tiden. Klip derefter tætningslisten til med en gæringssaks. Således får listen skrå ender, der passer ind i hjørnerne.

6. Sæt tætningslisterne op

Det er en god idé at sætte listerne på én fals af gangen. Først fjernes folien fra listens selvklæbende side, derefter sættes den på falsen. Pres derefter til, indtil listen sidder fast af sig selv. Du kan også sikre at tætningslisterne sidder helt fast ved at slå et lille søm i enderne. Derefter er du færdig.