Udenfor

Byg selv dine højbede

Er du så heldig at have en have, så kan en køkkenhave give dig lækkerier dag efter dag, som kan indtages direkte i haven eller ved spisebordet. En køkkenhave kan let blive et større arbejde, og derfor kan det være både smart og let i stedet at lave køkkenhave i højbede.

Det giver en bedre arbejdshøjde, mindre områder at styre, mere kontrol og overskuelige arealer at arbejde med.

Der er mange der bruger pallerammer til at lave et højbed, men udover at de er dyre, så er de også blevet en mangelvare efter corona. Så hvorfor ikke lave dem selv i stedet?

Et højbed er fantastisk som køkkenhave til grøntsager, men du kan også pryde haven og have blomster i nogle af dem. Du kan let strø frø af valmuer ud, og få de flotteste blomster i løbet af sommeren.

Det er let og hurtigt at bygge højbed

Når du skal bygge et højbed, så skal du overveje følgende:

  1. Hvor stort skal det være?
  2. Hvor højt skal det være?
  3. Skal du let kunne flytte det på sigt?
  4. Hvordan beskytter du bedst træet?

Størrelsen af bedet kan du lave som en palleramme, det er almen brugt. Men du kan også gøre det større, og fordelen ved at lave dem selv er at du kan lave i præcis den størrelse og form, der passer bedst til haven.

Højden er afgørende ift. Arbejdsposition, men også ift. Behovet for vanding. Sammenligner vi igen med en palleramme, så er 1 palleramme relativt lavt, så du får det ikke op i arbejdshøjde, til gengæld vil dine afgrøder let kunne trække vand fra jorden under. Laver du det i 3-4 lag af pallerammer, fx ca 70 cm højt, så får du en super arbejdshøjde, men du får behov for at vande langt mere.

Skal du kunne flytte dine bede rundt, og hele tiden designe haven om, så undgå lange hjørnestolper, til at sikre fodfæste i jorden. Du kan også placere dem på fliser og terasse og flytte rundt år efter år, om end jo mere jord i, jo større besvær.

Og sidste vigtige element, hvordan beskytter du træet? Det vender vi tilbage til.

Når du skal bygge er det let. Du skal bare afsted til Bauhaus eller andet byggemarked og købe træ og skruer.

Du skal bruge fire hjørnestolper. Vi anbefaler et kvadratisk snit, fx 80×80 mm, men tykkelsen afhænger af bedets størrelse, dvs. bredde, længde og højde. Er bedet langt, så bør du også bruge to stolper midt på langsiden. Og så skal du have planker til at lave siderne. Vi anbefaler planker med ca 10-15 cm højde, men det afhænger igen af størrelsen af bedet samt hvilket visuelt udtryk du ønsker.

Når du vælger træet er det vigtigt det ikke er behandlet, dvs vælg IKKE trykimprægneret, da det ikke er sundt at dyrke afgrøder i.

Det er let at skrue sider og ender ind i hjørnestolper, og snart har du et højbed. Hvis du herfra blot placerer jord i, så vil du opleve at træet rådner. Derfor anbefaler vi at fore højbedet indvendigt, det kan du fx gøre med en presenning eller en fibertex dug.

Derfra er det bare om at fylde god jord i. Bland gerne muldjord fra genbrugsstationen i også, så det er god og nærringsrig jord til at få det bedste udbytte med – dog maks 10%, da muldjorden er stærk.

God arbejdslyst!