Lidt af hvert

Det skal du huske på inden du bliver håndværker

At blive håndværker er mange ting, man bliver fagligt kompetent til noget ganske specifikt. F.eks. at lave velfungerende dørtrinsramper. Men det er så ganske klart også en personlig udvikling, og udtryk man får tilbudt, hvis man vælger at gå ad Håndværkervejen.

 

Som håndværker er du, næsten, altid garanteret arbejde i disse tider, da flere og flere vælger den akademiske vej. Som håndværker har du desuden også muligheden for at lave ting med dine hænder, og gå udenfor en hel dag, hvilket kan være dejligt hvis det er godt vejr.

Håndværk eller akademiske uddannelser kan to forskellige ting

Der er i vores tid blevet skabt en ærlig fortælling, som skildre de to fag – de akademiske og håndværkerfaget, som modsætninger der skal udkonkurrere hinanden. Denne diskurs pynter ikke på nogen af fagene. Det akademiske arbejde har sit dårlige ry i den snobbethed, der nogle steder kan opstå, og den overlegenhed, i forhold til håndværkeren.

Håndværkeren derimod, kan have ærgerlige tendenser til at klandre det akademiske arbejde for papirnusseri, og beskylde det for ikke at være rigtigt arbejde. Ingen af disse udsagn er sande, og man kan tvivle på om nogle af disse kan påvirke positivt, til noget som helst.

At være håndværker er samtidig at kunne skabe kunst

Vælger man at blive håndværker, inden for et af de mange mulige områder, vælger man samtidig en profession hvor kreativitet og opfindsomhed er påkrævet, hver eneste dag. Som håndværker skaber du, på samme måde som en skulptur skaber sin kunst, med hænderne. Når en smed smeder, bliver det ikke bare til et stykke jern, det vil altid indeholde et spor af personlige træk, fra ophavsmanden, og dennes baggrund.

I en hvilken som helst liste, gemmer der sig noget af ophavsmanden selv, lige præcis den liste ligger som den gør, fordi håndværkeren har oplevet det, og det og det.

Vær opmærksom på din krop som håndværker

Når man er håndværker er man, desværre, udsat for nogle hårde vilkår, igennem lang tid. Passer man ikke på sig selv og sin krop, kan man hurtigt komme til at negligere den, og dermed ødelæggende den, langsomt og systematisk. Er man udsat for store fysiske belastninger hver dag, er det vigtigt at holde kroppen ved lige, og passe på den, så der ikke opstår store smerter  i rygsøjlen, eller andre uheldige steder. At passe på sig selv er altid vigtigt, især som hårdt arbejde håndværker.

Dette skal du overveje før du beslutter dig for det bestemte fag

Når du har taget beslutningen om at blive håndværker, skal du herefter beslutte dig for et fag, du har lyst til at følge. Håndværker-stien tilbyder mange forskellige forgreninger, og det er kun den enkelte selv, som kan afgøre hvad man har lyst til at arbejde med. Overvej derfor altid to gange, det fag, som du har tænkt dig at tage, så er du sikker på at vælge rigtigt.