Lidt af hvert

Sådan udvikler du dine håndværker-medarbejderes kompetencer

I en håndværkervirksomhed skal medarbejderne hele tiden holdes opdateret på den nyeste viden inden for faget. Der kan også i din virksomhed være et behov for, at alle nye medarbejdere får en introduktion eller et kursus i et bestemt emne.

Du kan løbende sende dine medarbejdere på kurser og uddannelser. Det giver dog nogle gange ikke det ønskede resultat. Fordi medarbejdernes motivation ikke er høj nok, kurset er for kedeligt, eller fordi kurset simpelthen ikke er godt nok. Der er også meget besvær forbundet med at give medarbejderne fri, så de kan tage til den anden ende af landet på et flerdages kursus.

Alle de problemer kan løses med e-learning.

Hvad er e-learning?

E-learning er undervisning, der foregår digitalt. Det kan fx være en video med en underviser, der fortæller om et bestemt emne, som man kan se hjemme på sin computer.

E-learning er anvendeligt til alle læringsformål. Det er en lige så bred undervisningsform som klasseundervisning. Med e-learning behøver man bare ikke møde frem et bestemt sted til en bestemt tid og være klar til at lære. Det kan foregå, hvor man vil, når man vil. Det kan altså være op til den enkelte, om det passer bedst om morgenen eller om aftenen.

E-learning vinder mere og mere frem i takt med, at verden bliver mere digitaliseret. Der er mange studier, der benytter sig af fjernundervisning, og der findes deciderede fjernstudier.

Hvordan kan jeg bruge e-learning i min håndværkervirksomhed?

Din første tanke er måske, at du som håndværker ikke kan have gavn af sådan noget teoretisk undervisning på en avanceret computer. Så har du misforstået e-learning. Det kan nemlig foregå på en helt almindelig computer eller tablet, og det kræver ikke nogen særlig viden om computere. Kan man administrere en mail, kan man finde ud af at tage et e-learning kursus. Derudover kan kurserne sagtens være praktiske. Underviseren kan være i gang med et projekt, og kursisterne kan stå med deres eget.

Du kan bruge e-learning til at opdatere dine medarbejdere og udvikle deres kompetencer. Har du fx selv en viden, du gerne vil have ud til mange medarbejdere, så kan du gøre det via et digitalt kursus.

Hvordan kommer jeg i gang?

Det svære ved e-learning er kursusproduktionen. Du kan måske selv levere den viden, der skal formidles. Du kan dog ikke så nemt selv producere selve kurset. Du er altså nødt til at få hjælp til din kursusproduktion.

Opsøger du hjælp, kan du være sikker på, at der er styr på det tekniske. Der kan være avancerede funktioner, som du ønsker i dit kursus. Grafik, lyd og video kan i sig selv være svært. Du kan også være mere sikker på, at undervisningen faktisk vil lære modtagerne noget, selvom du ikke er uddannet lærer, men bare vil dele din viden om håndværkerfaget. Det kan altså kun anbefales at få professionel hjælp til at få lavet dit kursus.