IndenforStuen

Sådan sætter du egen lampe og pære op i hjemmet

Er du midt i en renovering af boligen eller skal du blot have sat en ny eller ekstra lampe op? Så har du måske allerede overvejet at hyre en elektriker, hvilket for mange kan synes som det mest oplagte, men måske også eneste mulighed.

Det er dog for langt de fleste muligt og let nok at hænge en lampe op selv. Det er lettere end de fleste tror. Selvfølgelig skal man vide, hvad man har med at gøre og passe på man ikke får stød, men det er ikke farligt, så længe du følger vores miniguide herunder

 

Først skal du anskaffe dig de ønskede pærer og lamper

Hvad enten du er på udkig efter G9 pærer, E14 pærer, LED pærer eller noget helt fjerde, så er det altid anbefalet, at du lige undersøger mulighederne på nettet. Oftest finder du det billigst på nettet, find fx alt i pærer på lyskilderdirekte.dk.

På webshops som disse kan du oftest finde dine pærer til langt billigere priser end i fysiske butikker. Du er også sikret et bedre udvalg og flere muligheder.

Det samme gælder med lamperne – og det er jo især lamperne, som er vigtige for udtrykket i selve boligen ift. jeres smag og personlige stil. Og også her er nettet en stor hjælp, da du også her finder mange webshops med stort udvalg af lamper i alverdens forskellige designs, således I kan finde den helt rette til jeres stue, værelse eller et helt tredje rum.

Montering af din nye lampe

Vi skriver her de helt simple steps til gør-det-selv loftlampemontering i loftudtag:

 1. Vigtigt: start med at slukke helt for strømmen via dit relæ
 2. Afmonter evt. dæksel på det pågældende lampeudtag – gøres nemmest med en skruetrækker (ligekærvet model), som nemt kan vride låget af, typisk i siderne
 3. Under dækslet finder du så 4 ”klemmer”, hvor selve lampen/ledningen skal tilsluttes. Sørg for de ikke er spændingsførende via en polsøger eller lign.
 4. Så skal din lampeledning gøres klar ved at afisolere den. Selve gummikappen skal skæres af (forsigtigt) i en ca. længde på 5 cm – selve lederne (de farvede ”ledninger) skal også afisoleres ind til ”kobberet”. Sno kobberlederne sammen, så de er nemme at arbejde med.
 5. Så skal det tilkobles. Start med at få ledning igennem dækslet (husk at gør det den rette vej, så du ikke skal starte forfra).
 6. De forskellige ledninger monteres i de rette klemmer. Det er vigtigt du her er obs på følgende:
  1. N, som står for Nul, er der hvor den blå nulledning skal sættes i
  2. M1, som står for tænd/mellemledning, er der hvor den brune ledning skal sættes i
  3. Jord, som står for beskyttelsesledning, er her hvor du skal tilslutte evt. gul/grøn ledning
 7. Når alle er sat ordentlig i, skruerne er i og du har sat dækslet på igen, så kan du tænde for strøm og herefter lampen, hvis du har gjort det korrekt.

Og så er du ellers ”uddannet” i at sætte lamper op selv.