IndenforOmkring husetUdenfor

Sikkerhed først – Også når du gør det selv

Vidste du, at køkkenet er en af verdens farligste arbejdspladser?

Jf. forsikrings statistikker er kok et af de farligste jobs overhovedet. Også når det gælder husholdning og fritid.

Når du tænker lidt over det, så er det også indlysende, at i køkkenet er der mange farlige redskaber. Skarpe knive, kødspyd, kogende væsker og åben ild.

Gæt hvad der er no. 2?

Hobbyværksteder og Gør Det Selv projekter. Også her har du med masser af farlige redskaber at gøre godt med.

En hobby kapsav kapper alt, der kommer den på tværs, næsten lige så hurtigt som en professionel. Om det er 50mm tømmer eller en finger, gør ingen forskel for maskinen.

Et undervurderet problem

Når du bliver uddannet som snedker eller elektriker, lærer du også meget om de farer, håndværket bringer med sig.

Hobby håndværkere lærer det normalt ikke. Derfor er de i sig selv heller ikke så meget bevidste om farerne. Med maskiner som rundsav og overfræser et det åbenlyst, hvad du skal passe på med. Andre farer er mindre synlige.

Et af de mest undervurderede problemer med Gør Det Selv arbejder er støj. Maskiner kan støje voldsomt. Især hobbymaskinerne. De kan det samme som de professionelle, men bliver produceret billigere. Så sparer man for eksempel på ting som lyddæmpning.

Der findes mange slags høreværn til fritids- og professionelt brug. Men mange fritidshåndværkere glemmer dem. Du behøver i dag ikke bruge klodsede hørebøffer som høreværn.

Alpine Worksafe ørepropper giver mere end tilstrækkelig beskyttelse for billige penge. De er nemme at bruge og bekvemme at have på.

Vær smart, og undervurder ikke de skader, støj kan medføre.

Høreskader er på fremmarch

Professionelle håndværkere er i dag meget opmærksomme på støjgener. Det sker ikke ofte, at du vil se en tømrer uden høreværn, sikkerhedsbriller og sikkerhedssko. De ved at høreskader er en uundgåelig konsekvens, når du udsætter dig selv for maskinstøj i længere perioder.

Som Gør Det Selv mand tror du måske, at der skal længere perioder til, for at få skader på ørerne,  som f.eks. at arbejde 8 timer om dagen, 220 arbejdsdage om året.

Sådan er det desværre ikke. Maskinstøj kan ødelægge de skrøbelige fimrehår i det indre øre på ingen tid.

Det er støjtrykket der gør det, de små fimrehår bliver simpelthen blæst omkuld. Og sker det for ofte, kan de ikke rette sig op mere eller knækker helt. Så har du en varig høreskade.

Forskellen mellem professionelle og hobby håndværkere

Før i tiden var der klare skillelinjer mellem professionelle og hobbyhåndværkere.

Til hobbyvirksomhed havde vi en Black&Decker boremaskine, måske en stiksav og lidt manuelt værktøj. En håndsav, måske et par stemmejern og skruetrækkere. Det var nok til at lave små reparationer og måske bygge en boghylde.

I dag er det svært at kende forskellen mellem professionelt og hobbyværktøj.

Værktøjsmaskiner er blevet billige og smarte, og mange fritidshåndværkere køber sig endda professionelt udstyr. Og de laver stort set også det samme som de professionelle.

På YouTube kan du finde instruktionsvideoer til alt mellem himmel og jord. Du kan i dag sagtens blive en top snedker med hjælp af YouTube.

Også byggemarkeder tilbyder gratis detaljerede vejledninger til opgaver, som tidligere var forbeholdt professionelle håndværkere.

Den største forskel mellem professionelle og hobby håndværkere i dag er, at de professionelle gør det for at tjene penge, Gør Det Selv folkene for at spare penge.